Broedzorg bij vissen
In dit filmpje zie je hoe de eieren van vissen worden bevrucht. De eieren komen uit en er wordt nog voor de visjes gezorgd. Dit noem je broedzorg. Dit wordt bij vissen meestal door de mannetjes gedaan. Bij de eerste vissoort zie je dat de Siamese kempvis belletjes in het water maakt en dat is zijn nest. Wanneer er een vrouwtje komt doen zijn een paringsdans dit noem je balts gedrag. Het vrouwtje broedt de eieren. Hij hapt de eitjes op en stopt ze tussen de belletjes. Wanneer zij uitkomen probeert vader vis ze tussen de belletjes te houden. De vader beschermt zijn visjes op gevaar.
Bij vissoort twee zie je dat de roodbaars eerst een tunnel maakt hier doet hij een week over. Wanneer hij klaar is gaat hij opzoek naar een vrouwtje. Als hij zijn vrouwtje heeft gevonden doen zij een zigzag paringsdans. Als dit klaar is gaat het vrouwtje de tunnel in en broedt de eieren. Zij verlaat de tunnel en dan gaat het mannetje erin en bevrucht de eitjes. Wanneer zij uitkomen beschermt hij ze nog twee weken. Als ze oud genoeg zijn gaan ze weer naar de zee toe.
Bij de laatste vissoort gaat het anders. Het vrouwtje is groot en het mannetje klein. Het mannetje tikt met een aasvin het vrouwtje aan en dan is de paring gebeurt. Na een week of vier komen de jongen uit een broedruimte in hun moeders buik. Hier werden eerste de eitjes uitgebroed en dan komen ze uit het vrouwtje als kleine visjes. Na de bevalling proberen de mannetjes haar meteen weer te bevruchten. De kleine visjes proberen eten te vinden en moeten soms ontsnappen aan hun eigen ouders.
Ik vond het op zich wel een goed filmpje. Er werd wel heel eentonig gesproken en het was ook oud beeld. Maar het was wel een goede uitleg en er werd gebruikt gemaakt van animaties.
Gedrag bestuderen
In dit filmpje leggen ze uit wat gedrag is en waarom wij dat gedrag vertonen. Een hond reageert wanneer zijn baasje roept. Dit komt doordat hij een prikkel krijgt van het geluid van het baasje. Dit noem je een uitwendige prikkel. Wanneer een baby of een pup een tepel ziet krijgt hij honger dit noem je een inwendige prikkel. Eline Tijgeler is gedragstherapeut voor dieren. Zij probeert het gedrag van dieren te veranderen. Als zij dit wilt doen moet zij eerst het dier observeren. Het is belangrijk dat dit objectief gebeurd want we hebben al snel ergens een mening over. Want wanneer een hond zijn hoofd beweegt denken wij al snel dat hij ergens naar kijkt terwijl dat helemaal niet hoeft, wanneer je zo gaat observeren, ben je subjectief aan het observeren. De handelingen die een dier doet verwerk je in een ethogram. HIer schrijf je de handeling op met daarna een afkorting voor die handeling. Ook doet eline testje om te kijken hoe het dier reageert als er bijvoorbeeld een kind op hem afkomt. Veel dieren zijn agressief als ze hun territorium of terwijl hun eigen plekje verdedigen, dit noem je territorium gedrag. Veel gedrag dat je vertoond is of aangeboren gedrag, dus heb je al vanaf dat je geboren bent of gedrag dat je vertoond op basis van je instinkt. Veel gedrag wordt beïnvloedt door dingen die je leert. Je hebt veel manieren om iets te leren. Zoals gewenning. Een politiepaard went bijvoorbeeld aan het horen van harde knallen. Gedrag kan je ook aanleren door dat je beloont wordt elke keer dat je het doet dan blijf je het herhalen. Dit word ook wel conditioneren genoemd. Ik vond dit een leuk filmpje en leerzaam filmpje. Ik had soms misschien iets meer verteld over aangeboren gedrag en aangeleerd gedrag maar ik vond het niet een heel saai filmpje.
Baltsgedrag van vogels
Ethologie is het observeren van vogels. Deze observaties wordt gebruikt om de vogels te herkennen. In 1912 maakte een wetenschapper een gedetailleerde beschrijving van het gedrag van vogels toen hij op vakantie was in Engeland. Het gedrag van de volgens werd cat-display, ghostly penguin en weed dance. Hij wilde weten waarvoor de gedrag was en hoe het ontstaan was. Hij merkte dat veel gedrag van vogels was dat zij met hun snavel door hun veren gaan, hij noemde dit een gewoonte handeling. Hij dacht dat de gewoonte handeling ook het onstaan waren van de handelingen die ze niet zo vaak herhaalde. De wetenschapper noemde de handelingen die naar de gewoonte handeling kwamen en die aandacht moesten trekken, ritualisering. Hij wilde weten wat het voor doel had om elkaars aandacht te trekken met handelingen die zij deden. Dus hij ging naar spitsberg en observeerde de roodkeel duikers. Ook zij vertoonde paringsceremonie. Deze handelingen bevorderen de paring, volgens de wetenschapper. Ik vond dit een saai filmpje en er werd heel eentonig gesproken, ik had het wat vrolijker gedaan en misschien iets meer animaties laten zien waardoor we meer begrepen wat er gebeurden.
Drieteenmeeuwen
Kenmerkend gedrag heeft vaak met de aanpassing van de leefomgeving te maken. Tussen de drieteenmeeuwen is er veel ruzie over de nesten op de rotsen. Drieteenmeeuwen vechten vaker met elkaar dan andere meeuw soorten dat doen. De vechttechniek is ook kenmerkend de mannetjes pakken elkaar bij de snavels om elkaar van de rotsen af te kunnen gooien. Het vrouwtje pakt het voedsel uit de keel van het mannetje zodat het niet over de rotsen in zee kan vallen. De drieteenmeeuw maakt anders dan andere meeuwen een diep nest zodat ze niet naar beneden kunnen vallen. Dit gedrag dat je tussen soortgenoten ziet noem je sociaal gedrag.
Ik had bij dit filmpje wat meer uitleg gegeven over het soort gedrag wat ze vertonen want er staat in de titel iets over sociaal gedrag maar dat komt niet echt terug in het filmpje. Ook is het een saai filmpje maar wel leerzaam.
Maak jouw eigen website met JouwWeb